Kulturno-obrazovni program za mladež “Pozdrav, Rusija”, Moskva”

9. kolovoza 2021.


Srednjoškolci iz Čakovca Andrej Kos, Luka Lukačević, Nikola Srpak te njihova profesorica Svetlana Jezernik otišli su u Moskvu na program „Zdravo, Rusija“ povodom pobjede na natječaju za čitanje književnosti na ruskom „Live classics.“
Dečki iz Međimurja predstavljaju Hrvatsku te u Rusiji borave od 9. do 15. kolovoza. Sudjeluju na programu kulturne suradnje koja se već niz godina održava uz sudjelovanje srednjoškolaca iz Hrvatske, a u Moskvi ih očekuje susret s preko 700 vršnjaka iz 48 zemalja Europe, ali i svijeta.
–Program će biti olimpijskog tipa te se uči o ruskoj povijesti, kulturi, književnosti, glazbi i jeziku, rekla je prva tajnica Veleposlanstva Ruske Federacije Elena Pogorelova te dodala kako su u Moskvu otišli uz pomoć i podršku zagrebačkog Rossotrudnichestva.
Također je pojasnila kako su dečki priključeni međunarodnim timovima pa je Andrej Kos priključen timu Jurij Gagarin, dok su Luka Lukačević i Nikola Srpak priključeni timu Andrei Sakharov.
–U okviru programa obići će znanstveno istraživački institut za nuklearnu energiju Obedienog u Dubnyi, Središnji hidrodinamički institut u Zhukovskom. Poslušat će virtuozne tonove Moskovskog simfonijskog orkestra, posjetiti radijsko kazalište slavnog ruskog Vagara Leonida Baranova, Nacionalnu knjižnice Ruske Federacije koje u svojim prostorima čuvaju originalne rukopise bisera ruske i svjetske literature kao što su Tolstoj, Dostojevski, Puškin. Također će na programu biti posjet kazalištu „Helikon-opera“, Muzeju pobjede, Povijesnom muzeju te još mnogo drugih iznenađenja, dodala je u nastavku Elena Pogorelova.
Sudionici projekta ovog su tjedna posjetili Tehnološko sveučilište u Moskvi gdje su im prikazane brojne prezentacije iz različitih znanstvenih polja. Također su upoznati s mogućnostima koje im se pružaju nakon završetka studija, a povrh toga učili su i o programiranju.
–Zahvaljujući ovakvim akcijama mladi iz različitih zemalja dobit će najaktualnije informacije o mogućnosti znanstveno-tehničke suradnje i edukacije u Ruskoj Federaciji, ali i upoznati se s načinom života u našoj zemlji, bogatoj kulturnoj baštini i novim mogućnostima i izazovima koje pruža život, zaključila je na kraju prva tajnica Veleposlanstva Ruske Federacije.