U SLAVU DOMOVINE RUSIJE

17. veljače 2017.


17. veljače 2017. veleposlanstvo Ruske Federacije u Zagrebu obilježilo je važni datum u životu dviju zemalja. Uzvanici su slavili 25. obljetnicu priznanja Ruskom Federacijom Republike Hrvatske. U toj svečanosti kao još jedna boja u vijencu je bio obilježen i Dan ruske diplomacije, koji se slavi 10. veljače. Njegova ekselencija Izvanredni i punomoćni veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj g. Anvar Azimov sve prisutne je obradovao, a nekoga i zadivio službenom odorom, koju nose visoki dužnosnici u Ruskoj diplomaciji na takvim prijemima. U dvorani bilo je puno važnih i poznatih osoba iz političkog i javnog života Hrvatske.
Povodom obljetnice dobili su Zahvalnice za svoj rad počasni konzuli Rusije u Hrvatskoj gospoda Josip Eterović iz Splita i Damir Pokupec iz Zagreba…
i… zamislite iznenađenje i čuđenje, neočekivanu radost prisutnih na prijemu ruskih sunarodnjaka, kada su najavili da nagradu dobiva i… Tatjana Mikolaj, naša draga kolegica, prijateljica, naša Ruskinja velikog nježnog srca i snažnog karaktera iz Međimurske županije! Žena, koja u zadnjih deset godina svakodnevnog rada napravila toliko dobrote i toliko rezultata u širenju ruske pjesme, u predavanju ruskog jezika, a i u afirmaciji udruge Kalinka, na čelu koje ona je dugi niz godina. Tatjana Mikolaj dobila je najveće odlikovanje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije – POČASNI ZNAK SUNARODNJAKA od VLADINE KOMISIJE PO PITANJIMA RUSKIH SUNARODNJAKA U SVIJETU ( ili izvan Rusije).
Knjižicu, koja se dodjeljuje uz nagradu potpisao je najpoznatiji u svijetu Ministar vanjskih poslova gospodin Sergej Lavrov.
Moram vam reći nešto o tom znaku, koji nije samo za dragu Tatjanu je događaj, nego i za cijelu našu nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, priznanje za sve nas!
Počasni znak dobivaju samo najistaknutiji društveni djelatnici iz redova ruskih sunarodnjaka izvan Rusije, koji su napravili veliki osobni doprinos podršci Rusiji , pridonijeli razvoju veza sa svojom izvornom domovinom, učvršćivanju pozicija i širenju ruskog jezika i kulture, za aktivni rad u Koordinacijskim savjetima u zemljama svijeta i u udrugama, u okviru kojih oni djeluju.
Taj znak se može dobiti samo jednom u životu, i ako bude izgubljen, neće moči biti zamijenjen duplikatom. Tako da ga treba čuvati kao oko u glavi.
A najvažnije je ono što se piše na obodu te medalje: „ U Slavu Domovine“.
Živjela ti nama naša Majčica Rusija zauvijek!
A mi ćemo se i dalje truditi da i drugi članove Kalinke, a i članovi ostalihh 14. ruskih udruga u Hrvatskoj, koje su članice Koordinacijskog savjeta zasluže tako visku i ponosnu nagradu!
Čestitamo našoj svijetloj, pametnoj, vrijednoj Tatjani Mikolaj na radosti! Želimo uspjeha članovima udruge Kalinka, bez timskog, stabilnog, požrtvovnog i iskrenog rada kojih nije bi bilo ni nagrade.
Hvala vama, dragi naši sunarodnjakinje i sunarodnjaci iz Međimurja!
Hvala i dobrom Međimurju, koje je prihvatilo naše Kalinke i podržava njih u svim idejama, koje služe na korist prijateljstvu dviju slavenske države.
Elena Pilićeva Čorko,
Predsjednica Koordinacijskog savjeta udruga ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj