Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za juniore u Čakovcu.

11. kolovoza 2021.


Svečano otvaranje 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice održano je na 10. kolovoza 2021. godine na čakovečkom središnjem gradskom Trgu Republike, ispred Centra za kulturu, uz opušten jednosatni javni program koji je sadržavao defile nacionalnih reprezentacija, govore uglednih gostiju i glazbene točke.
Svečanom otvorenju natjecanja prisustvovao je Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved koji je ujedno bio izaslanik Slavka Tucakovića glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak te župan Međimurske županije Matija Posavec.
Kratak prigodni defile članova nacionalnih reprezentacija vođen je od strane Nikole Besedića, tajnika Vatrogasne zajednice Međimurske županije, a koji je potom predao prijavak predsjedniku Izvršnog odbora natjecanja Radovanu Zadravcu.
Radovan Zadravec, predsjednik Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, dopredsjednik Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja te predsjednik Izvršnog odbora ovog natjecanja svim natjecateljima zaželio je puno sportske sreće i uspjeha na natjecanju, a neka se u Čakovcu i Međimurju ovaj tjedan kada borave ovdje osjećaju kao kod kuće.

Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, zahvalio je organizatorima te domaćinima Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji na organizaciji Svjetskog prvenstva. Istaknuo je kako je lijepo vidjeti toliko mladih ljudi koji su se odlučili baviti plemenitim poslom, poput vatrogastva osvrnuvši se pritom na aktualnu situaciju u Europi i svijetu gdje trenutno bukte mnogobrojni požari. Natjecateljima je poželio puno uspjeha u postavljanju novih nacionalnih rekorda.
Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je Svjetsko sportsko prvenstvo mladih vatrogasaca Čakovec 2021., te pritom naglasio da je ovo važan događaj za Međimurje, ali i čitavu državu. Organizacija svjetskog prvenstva velika je odgovornost i čast. „Mi smo regija koja obiluje sportašima te smo jedna od „najsportskijih“ županija, zahvaljujući svim rekreativcima i profesionalnim sportašima, ali i svim zaljubljenicima u sport.“ kazao je župan te mladim vatrogascima zaželio ugodan boravak u Međimurju i puno uspjeha na natjecanju.
Direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin pozdravio je sve nazočne i čestitao domaćinima na ustrajnosti da ova manifestacija bude organizirana u Hrvatskoj, kao zemlji s relativno skromnom tradicijom u razvoju vatrogasnog sporta, no iznimno bogatom baštinom vatrogastva i prirodnim ljepotama. Tijekom njegovog govora prigodna priznanja za doprinos razvoju vatrogasnog sporta primili su Radovan Zadaravec, Mateja Vugrinec, Stjepan Kovaček, Milivoj Taslak i Tatjana Mikolaj.
Spomenimo i kako su program svečanog otvaranja natjecanja svojim točkama upotpunile čakovečke mažoretkinje, dok je nekoliko tradicionalnih međimurskih i ruskih pjesama izvela Laura Čurin.
Nakon što je natjecanje službeno zatvoreno, okupljeni sudionici natjecanja i znatan broj publike zadržali su se još nekoliko sati, sudjelujući u „Ruskoj večeri“, organiziranoj od strane članica „Kalinke“, udruge ruskog govornog područja u Međimurju, u zajedništvu s ruskom reprezentacijom i Ruskim domom u Zagrebu.

Izvješće o održanom 10. Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu za dječake i 6. Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu za djevojčice

U Čakovcu svečano počelo Svjetsko vatrogasno prvenstvo!