Svečanost obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom na memorijalnom kompleksu Batinske bitke

9. svibnja 2022.

Udruga „Sjećanje“ i Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka su organizatori svečanosti Obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom na memorijalnom kompleksu Batinske bitke 9. svibnja 2022.
Vijence su položili: organizatori događaja, predstavnici antifašista, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj E Andrej Nesterenko, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kazahstana u RH, BiH I Crnoj gori Nj E Altaj Ibragimulya Abibuljajev, u ime Veleposlanstva Azerbeidžana konzul Orhan Talib-zada i ataše Amrah Ramazanov, saborski zastupnik načelnik щpćine Draž Stipan Šašlin, predstavnici, Republike Srbije, pojedinci.

9. svibnja obilježavamo završetak posljednjeg svjetskog sukoba koji je odnio milijune života i uništio dobra koja su generacije stvarale. U njemu smo upoznali svu okrutnost čovječanstva kako samo čovjek okrutan može biti prema drugome čovjeku, za sve one koji su svoje živote dali na žrtvenik slobode i humanosti u borbi protiv nacifašizma. Minutom ponosne šutnje prisutni su odali dostojnu počast. U grobnici spomenika sahranjeno 1297 boraca.
Prigodan program posvećeni proslavi Dana Pobjede izveden u znak zahvalnosti svojim precima koji su se borili za vrijeme 2. svjetskog rata za slobodu domovine:
Recitacije izveli su Tanja Topalova i voditeljica programa Ana-Marija Papež, pjesmu „Mesjec maj“ mlada pjevačica Laura Čurin poklonila se zahvalnoj publici.