„Kalinka“ obilježila 25. obljetnicu priznanja neovisnosti RH od strane Rusije.

25. veljače 2017.

‘Kalinke’ čakovečku zgradu Scheier pretvorile u Rusiju u malom.U svečarskoj i dostojanstvenoj atmosferi dvorane čakovečke zgrade Scheier, u subotnje predvečerje 25. veljače, dominirao je ruski govor, pjesma, ples, nošnja, a sve prigodom svečanog obilježavanja i proslave 25. obljetnice priznanja neovisnosti RH od strane Rusije. Svečanost je organizirala Udruga ruskog govornog područja u Međimurju ‘Kalinka’.
Sve je započelo himnama Rusije i Hrvatske koje su izvele Tatjana Mikolaj i Kristina Malekoci. Među mnoštvom ispunjene dvorane našli su se gosti i uzvanici s posebnim naglaskom na ministra-savjetnika u Veleposlanstvu Rusije u RH Vladimira Prohorova, Jelenu Pilićevu-Čorko, predsjednicu Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka u RH, međimurskog župana Matiju Posavca, saborskog zastupnika dr. Branimira Bunjca, gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka, Davida Vugrinca, pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca i Miljenku Radović, predstavnicu Grada Preloga. Bili su tu još i brojni suradnici i prijatelji Kalinke, njihovi sponzori i donatori.Obraćajući se skupu, međimurski župan Matija Posavec je izrazio radost što se obilježavanje ove obljetnice odvija jednim dijelom i u Međimurju, a zahvaljujući prije svega Udruzi ‘Kalinka’ koja je veoma aktivna na ovom području zahvaljujući dijelom i podršci Međimurske županije, općina i gradova upravo zato da pošalju poruku tolerancije, multikulturalnosti i prijateljstva.
– Drago mi je što su ‘Kalinke’ odlučile obilježiti ovu manifestaciju kao i niz drugih diljem Međimurja, drago mi je što uspješno djeluju već desetu godinu u znak spomena na kulturu, jezik i povijest svoje vlastite zemlje, istaknuo je župan.
Vladimir Prohorov je govorio o vezama Ruske Federacije i Hrvatske dodavši na kraju želju da prijateljstvo između ovih dviju zemlja cvijeta i raste. Dr. Branimir Bunjac imao je kratko izlaganje o vezama Rusije i Hrvatske zašavši u daleku prošlost pa sve do današnjih dana s posebnim naglaskom na 17. veljače 1992. kada je Rusija priznala hrvatsku neovisnost te je dodao kako poslije Zagreba u Međimurju živi najveći broj Rusa.Skup je iskorišten da predsjednica ‘Kalinki’ Tatjana Mikolaj progovori o Udruzi koja će 14. listopada u čakovečkom Centru za kulturu proslaviti 10. obljetnicu osnutka, a bila je to prigoda da se uruče priznanja svima koji su na bilo koji način bili uključeni u rad i pomaganje ‘Kalinki’ koje su uspjele realizirati sve programe i projekte.
Izveden je kulturni program za pamćenje, program vrijedan divljenja i dubokog naklona, a kojem su obol dali ansambl ‘Kalinka’, Dječja vokalna skupina Malinka, učenici II. OŠ Čakovec koji uče ruski jezik po modelu C, a tu su bili i solisti u pjevanju i svirci na različitim glazbalima Samanta Grahovec, Marina Grahovec, Anamarija Glavina i Kristina Malekoci.Završetak svečanosti kao u bajci. Pjesma ‘Ja ljubim’ na ruskom i hrvatskom jeziku, pjesma koja jednako lijepo zvuči na oba jezika, a potom pljesak topao, dug, iskren ‘Kalinkama’ o kojima će se još dugo čuti na ovim prostorima.