Ruska nacionalna manjina u Međimurskoj županiji uz Udrugu „Kalinka“ približili djelić svoje kulture i povijesti kroz obilježavanje Dana Rusije.

10. lipnja 2017.

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017.

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (2)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (3)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (19)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (18)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (10)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (11)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (5)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (13)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (9)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (8)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (12)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (2)

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017.

Obilježavanje Dana Rusije.Cakovec.10.6.2017. (3)

Ruska nacionalna manjina u Međimurskoj županiji brojnim kulturnim i društvenim događajima približava svoje običaje, tradiciju i povijest stanovnicima Međimurja te povezuju svoj rodni kraj s mjestom u kojem žive. Uz udrugu ruskog govornog područja “Kalinka”obilježavajući važne datume, članice i članovi, iako daleko od svog kraja, štuju i čuvaju svoje nasljeđe i prenose ga na mlađe naraštaje, također okupljene u ovoj marljivoj udruzi. Jedan takav, vrlo značaj nadnevak, Dan Rusije, obilježen je prigodnim programom prošlog vikenda u zgradi Scheier u organizaciji predstavnice ruske nacionalne manjine Svetlane Vitaljevne Jezernik koja se uvodno obratila te mnogobrojne goste uvela u priredbu. Svečanosti su prisustvovali Sergey Fedorov, treći tajnik u misiji Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Evgenij Pimenov, ataše Konzulata Ruske Federacije, predsjednica i potpredsjednica „Kalinka“ Tatjana Mikolaj i Svetlana Branilović, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Sonja Tošić Grlač, David Vugrinec, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove te brojni gosti, prijatelji i podupiratelji.

„Ovo je samo jedan u nizu događaja kojim želimo unaprijediti odnose između dviju država, Hrvatske i Rusije. Najbolji način, zasigurno je kroz pjesmu i ples, kroz šarolikost naše kulturne ostavštine kojom privlačimo, povezujemo, ali i približavamo djelić naše bogate tradicije. I ovom svečanošću dokazujemo neraskidivu vezu između naših zemalja u svim segmentima djelovanja, a daljnjim trudom i aktivnostima naše će države razinu svoje suradnje podići na još viši novo“, rekao je Fedorov u ime pokrovitelja, Veleposlanstva Ruske Federacije. Sonja Tošić Grlač nadovezala se na riječi tajnika i još jednom istaknula potporu Međimurske županije u radu ruske nacionalne manjine te udruge, ne samo kroz financijsku podršku kojom pomaže u realizaciji programa, već nizom aktivnosti kojima aktivno sudjeluje u njihovom radu. „Ponos ste našeg Međimurja gdje svojim manifestacijama promičete ime kraja između Mure i Drave diljem Hrvatske i šire. Svojim narodnim kulturnim nasljeđem obogaćujete vlastitu kulturu i kulturu drugih zemalja i uvijek je zanimljivo biti dio ovakve multikulturalne priče“, naglasila je te još jednom uputila čestitke u povodu Dana Rusije te pohvalila veliki angažman svake pojedine članice i člana koji nesebičnim radom daju dio sebe i svog vremena kako bi raznim priredbama širili toleranciju, zajedništvo i suradnju među ljudima bez obzira na različitost. Spomenimo da je u okviru obilježavanja Dana Rusije nastupao studenski zbor rusistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Očen’ takie“, osnovan 2015. s ciljem promocije i popularizacije ruske glazbe, uz vokalnu i folklornu skupinu Malinka te učenike II. OŠ Čakovec.