Ruska Maslenica u Zagrebu u Centru za kulturu Maksimir.

26. veljače 2017.


Ruski tradicionalni praznik Maslenica posvećen ispraćaju zime. Praznik se održava u suradnji s Centrom za kulturu Maksimir uz podršku Veleposlanstva Ruske Federacije u RH i sudjelovanje udruge ruskog govornog područja iz Međimurja “Kalinka” te Asocijacije mladeži ruskih sunarodnjaka u RH.Očekuje se vesela kostimirana glazbeno-literarna priredba, tradicionalne ruske igre, zabava i ples te fine ruske palačinke.http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=75141

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka i Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u RH, u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, organiziraju proslavu ruskog praznika Masleniсa. U sklopu obilježavanja ovog ruskog fašnika u CKIM-u će u nedjelju, 26. veljače, od 14 sati, biti održan bogat kulturno umjetnički program – tradicijski glazbeni igrokaz, igre za djecu i odrasle.

Riječ je o prazniku kojim se, prema starim običajnima, Rusi opraštaju od zime i dočekuju proljeće. Tjedan u kojem se slavi Maslenica poznat je po bogatoj trpezi. „Maslenica“ i Fašnik slično se obilježavaju. U gradovima i parkovima tijekom fašničkog tjedna organiziraju se mnogi događaji kao što su koncerti, igre i natjecanja, a sve to popraćeno je i bogatom gastronomskom ponudom.

Posjetitelji će također imat priliku i kušati tradicionalna ruska narodna jela. Jedna od posebnosti Maslenice je to što se umjesto krafni peku palačinke koje su simbol Sunca svojim okruglim oblikom, a nude se s raznolikim nadjevima poput džema, kavijara, tople čokolade ili vanilije, sira, meda i vrhnja.

U programu sudjeluju amaterski izvođači Asocijacije mladih sunarodnjaka te zbora „Kalinka“, koji će nastupiti u ruskim nošnjama i drugim prigodnim kostimima.