Olimpijada ruskog jezika – Moskva 2013.

17. srpnja 2013.

XIII. Međunarodno natjecanje iz ruskog jezika s primjenom tehnologija prenošenja podataka na daljinu bilo je provedeno od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti Ruske Federacije i Centra za međunarodno obrazovanje Moskovskog sveučilišta Lomonosov. Organizaciju je omogućio Regionalni dobrotvorni društveni fond “Kvaliteta života”. Natjecanje se po prvi put provelo s primjenom tehnologija prenošenja podataka na daljinu i to je omogućilo značajno povećanje sudionika.

Anela Ilijaš, učenica OŠ Prelog, koja aktivno uči ruski jezik u II. Osnovnoj školi Čakovec je uspješno položila ispit prvog nivoa s primjenom tehnologija prenošenja podataka na daljinu te se našla na popisu od 120 učenika koji su bili pozvani u Moskvu na drugi nivo koji se sastojao od tri ispita (pisanje, čitanje, govorenje). Anela, koja se uputila u Moskvu sa svojom profesoricom Tatjanom Mikolaj, imala je vrlo težak zadatak jer posebno povjerenstvo je izabralo najbolje u poznavanju ruskog jezika učenike iz cijelog svijeta.
Nakon tri naporna dana natjecanja Anela Ilijaš je postala pobjednica nacionalnog natjecanja iz ruskog jezika. 21.06.2013. u Domu kulture Moskovskog sveučilišta Lomonosov održala se svečana dodjela nagrada.
Pobjeda na XIII. Međunarodnom natjecanju iz ruskog jezika je važan događaj u životu Anele, to je dokaz da učenje i rad dovode do uspjeha.
Srdačno se zahvaljujemo gospodinu Veljku Kajtazi, gospodinu županu Međimurske županije Matiji Posavcu i Veleposlanstvu Ruske Federacije u Hrvatskoj za pružanje pomoći i omogućavanje nacionalnoj delegaciji sudjelovanja na drugom nivou jer bez te podrške sudjelovanje ne bi bilo moguće.