Obilježavanje 62. godišnjice prvog čovjekovog leta u Svemir 

12. travnja 2023.

12.4.2023. Zagreb.
Bista Jurija Gagarina u parku Stara Trešnjevka.

Prije 62 godine PRVI od naše vrste otišao je “Gore”
Bio je dvanaesti dan travnja, daleke 1961. godine… Nitko od naše vrste još nije bio višlje od stratosfere, nitko do tog dana. Jurij A. Gagarin izabran je da bude Prvi. Raketa s kapsulom Vostok-1 krenula je toga dana uz zaglušujuću grmljavinu i plamene jezike put lansirne rampe ka nebesima. Naš je svijet postao premali za vrstu homo sapiensa. Krenuli smo u svemir, na tom smo putu i danas.

Jurij Gagarin, sovjetski kozmonaut obletio je 12.04.1961. cijeli naš planet za svega nešto više od stotinjak minuta te uspješno prizemljio. Bila je to misija u nepoznato. Sovjetska, danas ruska, kozmonautika ovim je uspjehom Čovječanstvo gurnula ka svemirskim izazovima. Nakon Gagarina uslijedili su i drugi kozmonauti, astronauti, taikonauti.. Svemirski letači danas su naša svakodnevnica.

Šezdeset i dvije godine dijele nas od pionirskog, prvog leta u svemir. Nekoliko stotina ljudi je do danas boravilo u svemiru, samo dvadeset i jedan čovjek bio je dalje od Zemljine orbite. Uskoro to neće više biti tako. Čovjek se sprema dalje od Zemlje, najprije Mjesec, a onda i Mars pa prema drugim svjetovima. Naši roboti već su izašli iz Sunčeva sustava. Ono što će Čovjeku zauvijek ostati kao prevažan datum u povijesti biti će upravo Dan kada je u svemir poletio Jurij Gagarin.

Preletio je preko Sibira, Havaja, Južne Amerike, Afrike i sletio na području Rusije, i sve to u 1 sat i 48 minuta.
Datum 12.4.1961. velikim je slovima upisan u povijest ljudskog istraživanja svemira.
Tog je dana Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je u dospio u orbitu oko Zemlje.
Svemirski brod zvao se Vostok 1 (riječ vostok na ruskom znači istok) i lansiran je s kozmodroma Bajkonur u današnjoj Republici Kazahstan (taj kozmodrom danas kazahstanska vlada iznajmljuje Rusiji i još uvijek se koristi).
Gagarinov let trajao je 1 sat i 48 minuta i u tom je vremenu obišao Zemlju u orbiti koja je dosegnula maksimalnu visinu od 327 kilometara.
Na visini od 7.000 metara Gagarin je napustio letjelicu i sletio svojim padobranom.

Kad je konačno sletio, prvo je sreo jednu seljanku i njezinu kćer, obje zastrašene Gagarinovom pojavom u narančastom skafanderu.
On ih je umirio riječima: “Ne bojte se, ja sam sovjetski građanin kao i vi. Spustio sam se iz svemira i moram telefonirati u Moskvu.”