O nama

Rusko govorno društvo u Međimurju “Kalinka” osnovano je 24. rujna 2007. Trenutno je “Kalinka” najbrojnije društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Od lipnja 2019. broj članova društva iznosi više od 100 ljudi. To su uglavnom ruski sunarodnjaci, Hrvati i svi oni koji su bliski ruskom jeziku i ruskoj kulturi.

Glavni ciljevi društva “Kalinka” su očuvanje nacionalnog identiteta, popularizacija ruskog jezika i kulture te predstavljanje običaja i tradicija multinacionalne Rusije. Djelovanje “Kalinke” često se naziva mostom koji povezuje dvije kulture: kulturu Rusije i kulturu Hrvatske. Glavna poveznica društva je ansambl “Kalinka”.

Mnogobrojni sjajni nastupi s raznolikim repertoarom donijeli su ansamblu široku popularnost ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama. Duševne i gorljive melodije, kazališne scene, plesni pokreti, prekrasni solisti, živi zvukovi glazbala sastavni su dio koncertnih programa ansambla “Kalinka”. Ansambl, sudjelovanjem na raznim festivalima zemlje i međunarodnog karaktera, u večernjim satima nacionalnih manjina svojevrsna je posjetnica ruske kulture.

Ponos društva „Kalinke“ je dječja vokalna skupina „Malinka“, koja je ove godine osvojila 2. počasno mjesto na Međunarodnom festivalu dječje pjesme „Sretan vjetar“ u Sloveniji, a solistica Laura Čurin priznata je kao najbolja solistica festivala. U srpnju ove godine “Malinka” je nastupila na otvaranju međunarodnog natjecanja-festivala „Djeca za bolju budućnost!“ u Zadru, a solistica Laura Čurin pozvana je na međunarodni festival „Moskva susreće prijatelje – 2019.“ zbog uspješnog nastupa.

Društvo “Kalinka” pokrenulo je organizaciju podučavanja djece u osnovnim i srednjim školama ruskom jeziku i kulturi. Predmet “Ruski jezik i kultura” u regiji uči oko 100 učenika. Već drugu godinu zaredom, pod vodstvom Svetlane Tomašić, djeluje sekcija likovne i dekorativno – primijenjene umjetnosti. Dječji radovi dobili su priznanja i diplome na međunarodnim i domaćim natjecanjima.

Kroz različite kulturne i obrazovne događaje, tematske i glazbene večeri, kreativne radionice, kroz sudjelovanje na festivalima, koncertima, izložbama narodnih zanata i vizualnih umjetnosti, kroz prezentacije ruske kuhinje, običaja i tradicija, članovi društva demonstriraju rusku kulturu i stječu priliku da se održavaju svoj identitet. Ogroman rad i predanost svih članova “Kalinke”, koji su u sve uložili djelić svoje duše, visoko su cijenjene u široj javnosti, a obilježene su brojnim zahvalnicama i priznanjima. Predsjednica društva Mikolaj Tatjana odlikovana je visokim državnim nagradama Ruske Federacije „Počasnim sunarodnjakom“ i počasnom značkom Rossotrudničestva „Za prijateljstvo i suradnju“.