Prvi nastup „Kalinke“ na međunarodnoj smotri

19. siječnja 2013.

U Mariboru (Slovenija), u Unionskoj dvorani se je 6. travnja održao veliki koncert Međunarodne smotre ruske dječje pjesme „Veseli vjetar“. Organizatori smotre bili su Ruski centar znanosti i kulture u Ljubljani, Ljubljanska škola dodatnog obrazovanja „Vesela djeca“ i fond „Ruski svijet“ u Mariboru. Ovogodišnja smotra nastavila je tradiciju prošlogodišnje smotre „Krylatye kachely“ čiji je organizator bio Ruski centar znanosti i kulture u Ljubljani.

Prije velikog koncerta z Ruskom centru znanosti i kulture 3. i 4. travnja održale su se kvalifikacije. Na kvalifikacijama je sudjelovalo 315 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Mađarske.

U konkurenciji pjesme bio je predstavnika iz 3 nominacije: solisti, dječje i mladenačke grupe, te zborovi i obiteljske grupe. Glavnim gostom smotre „Veseli vjetar“ bio je Veliki dječji zbor radija i televizije Rusije

(vođa E. Šumilova). Veliki dječji zbor radija i televizije Rusije bio je pozvan od strane administracije Ruskog centra za znanost i kulturu. Na repertoaru zbora našle su se dječje pjesme „Sunčev krug“, riječi E. Ostrovskog, „Krylatye kachely“, riječi E. Krilatova, „Koliko nas je“, riječi O. Hromušina i naravno pjesma „Veseli vjetar“, riječi I. Dunajevskog. Pjesma „Veseli vjetar“ postala je himnom smotre.

Iznenađenjem za uzvanike bila je „gusarska“ pjesma V. Egorova «Karamba“, koju je otpjevao zbor „Vesela djeca“ iz Ljubljanske škole dodatnog obrazovanja. (ravnatelj J. Mesarić).

Publika je glasno pljeskala kada je na pozornicu izašla Lijana Cerar, ravnateljica kompleksa državnih dječjih vrtića u Ljubljani. Pljesak je bio gromoglasan jer su na ekranu prikazivali kadrove sa nastupa dječjeg zbora sastavljenog od 114 djece od 3 do 5 godina starosti. Izvodili su pjesmu A. Pahmutove „Daleko,Daleko“. Dječji zbor zauzeo je prvo mjesto u nominaciji „Najmlađi“.

Mnogo prekrasnih ruskih pjesama bilo je izvedeno te večeri na pozornici Unionske dvorane u Mariboru – Europske prijestolnice kulture 2012. godine. Jana Bartho iz Austrije je uz pomoć zbora iz Moskve izvela pjesmu „Krylatye kachely“ koju je napisao E. Krilatov. Obiteljska grupa „Rosinka“ izvrsno je izvela pjesmu „Jadni mačak“ koju je napisao E. Ermolov. Originalnu obradu pjesme V.Šainskog „U travi je sjedio skakavac“ izvela je grupa „Muzikanti“ iz Graza (Austrija).
Gromoglasan pljesak začuo se kada se je na pozornici pojavio zbor „Kalinke“ iz Hrvatske u svojim raskošnim ruskim narodnim nošnjama. Zbor „Kalinke“ izveo je pjesmu „Barinja“.

Nagradu na smotri dobili su Iza Leskovčeg za izvedbu pjesme „Šumski jelen“ (mentor O. Ulokina) i skupina „Gimnazisti iz Celja“ (mentor D.Poglajen) za izvedbu pjesme „Dalekim putem“. Svi sudionici koncerta dobili su diplome i poklone.

Na kraju koncerta bila je izvedena pjesma koja je postala himnom smotre „Veseli vjetar“. Pjesmu su izveli svi sudionici smotre.