Međunarodni natječaj „Živa klasika“ 2014 Moskva

23. lipnja 2014.

Međunarodni natječaj „Živa klasika“ postaje godišnja tradicija i privlači sve više zaljubljenika u ruski jezik iz cijelog svijeta. U ovogodišnjem natječaju sudjelovala su djeca iz Hrvatske, točnije iz Međimurja, gdje već više godina djeluje škola ruskog jezika. Profesorica ruskog jezika, Tatjana Mikolaj, ne uči djecu samo govoru i razumijevanju ruskog jezika, već i povijesti i kulturi Rusije, organizira izlete i potiče na sudjelovanje na raznim festivalima i natječajima. Obratila je pozornost i na natječaj „Živa klasika“.

Prvi krug natječaja održan je 8. ožujka u II. osnovnoj školi u Čakovcu. Bio je to pravi poklon majkama koje
su bez daha slušale svoju djecu kako čitaju na njihovom materinjem jeziku. U prvom krugu sudjelovali su
svi koji su bili spremni pokazati svoje znanje ruskog jezika i književnosti. U drugi regionalni krug prošlo je
11 sudionika koji su imali priliku pokazati svoje sposobnosti i osvojiti putovanje u Moskvu.

Odluka žirija bila je da u Moskvu otputuje troje finalista – vrlo izražajan Boris Vražić s ulomkom iz
djela „Djetinjstvo Tjomi“ N.G.Garina Mihajlova; nadareni Erik Horvat koji je pročitao „Lijek protiv školskih ispita“ M. Družininoj; treća finalistica bila je Marina Branilović koja je odlično pročitala ulomak iz djela „Priča o mački Ignacio, dimnjačaru Fjodoru i usamljenom mišu“ L. Ulitskoj.

Od 2. do 7. lipnja, finalisti iz 26 država svijeta proveli su nezaboravne dane u Moskvi, gdje se održavao final natječaja „Živa klasika“. Za finaliste bio je organiziran kulturno – zabavni program; izlet u Kremlj te šetnja Crvenim trgom, finalisti su također zaplovili po rijeci Moskvi. Posjetili su planetarij i šou „Balrobota“.

Prvi finalni krug bio je održan u Državnom muzeju-rezervatu „Caricino“. Erik Horvat postao je superfinalistom međunarodnog natječaja „Živa klasika“. Osobito je drago napomenuti to što je autorica teksta, koji je čitao Erik, gospođa Marina Družinina, bila članicom žirija.

6. lipnja, na Međunarodni dan ruskog jezika, održao se superfinal u moskovskom kazalištu „ET CETERA“
pod vodstvom A. Kaljagina. Svi sudionici bili su nagrađeni vrijednim nagradama i poklonima.

Irina Hutinec