Kulturna raznolikost je naše bogatstvo – Revija narodnih nošnji višenacionalne Rusije u Prosvjeti Zagreb

2. prosinca 2023.

U prostorijama Prosvjete u Zagrebu 2. prosinca 2023. održan je susret pripadnica i pripadnika ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj kojom je prilikom okupljene razveselila revija narodnih nošnji višenacionalne Rusije koju je osmislila modna kreatorice Elene Dumančić iz Osijeka kao dio projekta “Kulturna raznolikost je naše bogatstvo”. Prikazivanju 13 narodnih nošnji iz svih krajeva Rusije prethodio je nastup muške pjevačke grupe koja djeluje pri zagrebačkom pododboru “prosvjete”.

Ovo je bio skup naše koordinacije u kojoj su predstavnice udruga došle iz svih krajeva Hrvatske – iz Splita, Rijeke, Pule, Osijeka, Međimurja i Zagreba. Današnji skup bio je prilika da razgovaramo o i govorimo o obrazovanju i kulturi i mogu reći da smo jako smo zadovoljni politikom koju provodi Hrvatska zato što sve nacionalne manjine imaju pravo na očuvanje kulturna autonomije, rekla nam je Tatjana Mikolaj, predsjednica udruge Kalinka.

Projekt je jako važan i zato što je Ruska Federacija mnogonacionalna država u kojoj živi 190 etničkih grupa s velikim brojem regija u kojima se njeguju običaji, kultura i tradicija nacionalnosti koje tamo žive koja imaju priliku i da uz ruski koriste svoje jezike, rekla je Mikolaj.

U pozdravnom obraćanju predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Tibor Varga pohvalio je aktivnosti ruskih udruga koje svake godine imaju sve bolje programe. – One predstavljaju tradiciju koju su donijele iz svoje zemlje prije dosta godina i ja sam sretan da je ruska manjina jedna u niski bisera naših manjina. A kad se ide iz srca i duše, to će svi prepoznati, rekao je i najavio povećanje od 25 posto sredstava za programa kulturna autonomije. Moći ćemo sufinancirati veći broj programa, pojačati izdvajanja za programe koji su se pokazali kvalitetnima, ali i uključiti nove udruge koje za to imaju uvjete. Mi se kao Savjet koji je krovno tijelo nacionalnih manjina u Hrvatskoj bavimo kulturnom autonomijom – manifestacijama, amaterizmom, folklorom, izdavaštvom i informiranjem, pratimo izvještaje i programa naših manjina i utičemo na razvoj kulturne autonomije. Isto tako nastojimo i da bude što manje politike. kao autonomno tijelo možemo rješavati problema i Vlada se nije miješala u naš rad.

Svjetlana Bilota u svom je obraćanju naglasila raznolikost naroda u Rusiji. I kod nas je, kao i u svakoj zemlji, puna paleta emocija vezanih za nacionalnu tradiciju, za njihov jezik i rod.
Sretni smo što ovdje u Hrvatskoj imamo veliku raznolikost različitih nacionalnosti koje mogu stvarati kulturne programe.
– Pokazujemo da zajedno djelujemo po cijeloj Hrvatskoj i da smo velika ruska obitelj, jer područja bivšeg SSSR-a i Rusije povezuje puno nacionalnosti povezanih ljubavlju prema svojoj tradiciji, svom jeziku i svojoj muzici i to želimo da prenesemo na svoju djecu. Sve udruge rade na tome da očuvaju kulturnu baštinu svojih naroda, pa smo među ruskim udrugama napravili projekt koji bi povezao sve nas u spletu kulture i tradicije preko 190 nacionalnosti u Ruskoj federaciji.
Uvijek nastojimo svim ljudima koji žive u hrvatskoj pokazati što je kulturna baština i to nije samo muzika i ples; povezat ćemo i naše kuhinje i pokazati kako se jednog jelu pripravlja na
različite načine, rekla je Bilota.

Nakon što je pjevačka grupa Prosvjete koja kako je najavio Milorad Repija, njeguje muzičku tradiciju Banije, Korduna, Like i Dalmacije zajedno s onom Bosanske Krajine , otpjevali
nekoliko narodnih pjesama , polučivši veliki aplauz, slijedilo je šarenilo nošnji Karelije, kozačkih krajeva, Čečenije, Dagestana, pa sve do Jakutije i Burjatije. – Kreiranjem nošnji
počela se baviti sam prije tri godine i žene i djevojke iz različitih regija pitala za detalje njihovih nošnji koje sam sama pravila, nastojeći da iz ovdašnjih materijala nađem što sličniji
uzorak. S vremenom sam imala sve više nošnji, a u planu imam i nošnje drugih naroda i krajeva u Rusiji, rekla nam je Dumančić.
Slijedilo je druženje u kojem se moglo čuti više karakterističnih ruskih pjesama, od Kalinke i Katjuše do Podmoskovskih večeri.