IV. Smotra stvaralaštva djece i mladih „Ruska riječ“

18. svibnja 2014.

Međunarodni natječaj ” Živa klasika” postaje godišnja tradicija i privlači sve više zaljubljenika u ruski jezik diljem svijeta. U ovogodišnjem natječaju sudjelovala su djeca iz Hrvatske, točnije iz Međimurja gdje već više godina djeluje škola ruskog jezika. Profesorica  ruskog jezika, Tatjana Mikolaj, ne uči djecu samo govoru i razumijevanju ruskog jezika već ima lekcije iz povijesti i kulture Rusije, organizira izlete i potiče na sudjelovanje na raznim festivalima i natječajima . Obratila je svoju pozornost i na natječaj „Živa klasika“.

Prvi krug natječaja održan je 8. ožujka u II. osnovnoj školi u Čakovcu. Bio je to pravi poklon za mame koje su bez daha slušale svoju djecu kako čitaju na njihovom materinjem jeziku. U prvom krugu sudjelovali su svi koji su bili spremni pokazati svoje znanje ruskog jezika i književnosti . U drugi regionalni krug prošlo je 11 sudionika koji su imali priliku da pokažu svoje sposobnosti i osvoje putovanje u Moskvu , gdje se 2. do 7. lipnja provodi final međunarodnog natječaja “Živa klasika ” .

Drugi regionalni krug održan je kao svečani koncert . Slučajno ili ne , bio je održan na međunarodni Majčin dan – 11. svibnja . Mame u publici ponovno su su osjećale ponos zbog svoje talentirane djece.

Osim obveznog čitanja izvadaka iz književnih djela na finalnom školskom krugu izvrsno su nastupale folklorne plesne skupine djece ” Malinka ” ( Čakovec , voditelj Olga Branilović ) i ” Šljokice ” ( Zagreb , voditelj Polina Golubeva ) , također su predivno pjevale solistice Malekoci Kristina i Anna-Maria Glavina. Žiri je imao vrlo težak zadatak – odabir najboljih . Postojao je i drugi problem. Zbrajanjem rezultata ispostavilo se da dvoje sudionika dijeli treće mjesto,  a uvjeti natječaja zahtjevaju da samo tri pobjednika mogu otputovati na finale u Moskvu.

Odluka žirija bila je da se zatraži dozvola od organizatora natječaja da u Moskvu otputuje četiri finalista — vrlo izražajan Boris Vražić s odlomkom  iz djela  “Djetinjstvo Tjomi“  N.G.Garina Mihajlova ; nadareni Erik Horvat , koji je pročitao ” Lijek protiv školskih ispita ” M.Družininoj ;  čitajući ulomak iz djela “Mali princ ” S.Exuperyja Viktoria Horvat ujedno je pokazala i glumački talent, a Marina Branilović je odlično pročitala ulomak iz djela ” Priča o mački  Ignacio , dimnjačaru Fjodoru i usamljenom mišu ” L.Ulitskoj .

Moskovski organizacijski odbor odlučio je da samo Marina Branilović putuje u Moskvu . Argument – izbor radova : ulomke iz djela “Mali princ ” odabralo je puno sudionika , a djela Ludmile Ulitskoj gotovo nitko.

Nagrada svim sudionicima bio je izlet u Mursko Središće gdje su djeca čula zanimljivu priču vodiča Tatjane Kraljić  o “sjevernim vratima ” Hrvatske . Svima u sjećanju je ostala vožnja skelom preko rijeke Mure. Brzi tok rijeke i vjetar dopunili su ugođaj. Harabro sa pjesmom ” Katjuša ” djeca i odrasli su preplovili rijeku.

Ovaj neobični događaj završio je u Štrigovi gdje su i objavljeni rezultati natječaja . Predsjednik žirija – Elena Pilićeva Čorko , knjižničarka po zanimanju ,predsjednica Koordinacijskog Savjeta ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj, kao i članovi žirija : Katarina Todortseva Hlača , voditelj ruskog odjela Gradske knjižnice u Zagrebu , novinar po zanimanju , urednik časopisa za djecu i odrasle o ruskom svijetu Hrvatske; Zdenka Višnjić Špets, knjižničarka Gospodarske škole Čakovec ; Irina Ilijaš knjižničarka po struci i Irina Hutinec ,novinarka po zanimanju. Žiri je pohvalio čitanje sudionika i zahvalio svima na sudjelovanju i poželio sreću finalistima u Moskvi .