Drugi Balkanski festival ruske pjesme održan u Bugarskoj, pohodile su i članice Udruge ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”

29. lipnja 2015.

Drugi Balkanski festival ruske pjesme ruskih sunarodnjaka održan 27. i 28. lipnja 2015. godine, a na njemu je sudjelovao i Ansambl ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ iz grada Čakovca.

Festival je bio organiziran Koordinacijskim Savezom ruskih sunarodnjaka u Bugarskoj, Federacijom Saveza sunarodnjaka i Nacionalnom udrugom „Zajedno s Rusijom“ uz potporu Veleposlanstva RF u Bugarskoj, Odjela za međunarodnu ekonomiju i odnose grada Moskve, predstavnika Federalne agencije „Rossotrudnichestvo“ u Bugarskoj i moskovskog kulturno-poslovnog centra „Dom Moskve u Sofiji“.

Festival je održan u okviru manifestacija posvećenih obilježavanju 70 godina od dana Velike Pobjede nad fašizmom pod sloganom „Pobjeda u srcima generacija“ te je uspio sakupiti više od 200 natjecatelja iz Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Svaki natjecatelj izvodio je po dvije pjesme, od kojih je jedna bila obilježena ratnom tematikom. Počasni gosti festivala su bili ratni veterani Drugog svjetskog rata.

Ansambl ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ iz grada Čakovca uletio je na festival sa veselim vjetrom i zauvijek pokorio srca svih sudionika festivala svojom autentičnošću.

Posebnu zaslugu svojim nominacijama su zaslužile solistice Kristina Malekoci i Anamarija Glavina. Pjevati se može točno i glasno, a može se i s dušom kao što to radi Kristina Malekoci. U njezinoj izvedbi pjesme Frenkelya „Ždralovi“ i Krilatova „Prekrasno daleko“ zvučali su zvonki, ponekad tužni, ponekad nadahnujući zvončići koji su rasplakali slušatelje.

Žiri festivala je visoko ocjenilo nastup Kristine dodjelom 1. mjesta. Očarala je slušatelje festivala i druga solistica ansambla Kalinka Anamarija Glavina, kojoj je dodjeljeno 2. mjesto za veselu umjetničku izvjedbu pjesama.

„Taljanočka“ (V.Solovjov-Sedoj) i „Ruske čizmice“ (N. Kudrin), koju je uljepšao ples dječjeg ansambla „Malinka“. Ansambl „Kalinka“ i plesna skupina „Malinka“ nastupili su na jako visokom profesionalnom nivou i zasluženo osvojili 1. mjesto.
Tim je također dobio nagradu Nacionalnog društva “Zajedno s Rusijom” za veliki doprinos za očuvanje ruske kulture u stranim zemljama i jačanje prijateljstva između slavenskih naroda.

Predstavnici Federacije prijateljstva s narodima Rusije i zemalja ZND su uručili darove glavama umjetničkih skupina iz Makedonije, Srbije i ravnatelju ansambla “Kalinka” Tatjani Mikolaj.

Važno je da je ansambl “Kalinka” na ovom međunarodnom festivalu ruske pjesme predstavljao Hrvatsku, posebno Međimursku regiju i grad Čakovec, čime je pokazao tolerantnost i demokratičnost ove male, ali velike zemlje, koja je postala za članice ansambla druga domovina.

Balkanski festival održan je u ozračju prijateljstva i uzajamnog razumijevanja. Da, “Kalinka” je osvojila nagradna mjesta u svim navedenim kategorijama. To je uspjeh. No, puno važniji i draži su bili topli i iskreni odnosi među sudionicima festivala.

Toliko toplih riječi je dobio naš tim i toliko dugog aplauza nakon nastupa da su vrijedne nagrade i darove ostali po strani. Najbitnija stvar to su novi prijatelji iz Bugarske, Srbije i Makedonije.

Društvo “Kalinka” zahvaljuje Međimurskoj županiji, čelnicima grada Čakovca, narodnom zastupniku parlamenta g.Veljku Kaytazi na njihovoj podršci i pružanju mogućnosti sudjelovanja na Drugom Balkanskom festivalu ruske pjesme, kao i predsjednici Koordinacijskog vijeća ruskih sunarodnjaka u Bugarskoj Marini Dadikozyan. http://www.medjimurje.hr/clanak/3141/2015-07-07/kalinke-u-bugarskoj-na-festivalu-ruske-pjesme