Dan ruskog jezika

10. srpnja 2013.

Međunarodni dan ruskog jezika se svake godine obilježava 6. lipnja. Udruga „Kalinka“ je tim povodom održala svečanost u Domu sindikata u Čakovcu. Događaju su prisustvovali predstavnici Ruskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, predstavnici Međimurske županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, učenici koji uče ruski jezik, njihovi roditelji, predstavnici medija, članovi udruge „Kalinka“ te brojni drugi gosti.

Na svečanosti su ispraćeni maturanti – učenici koji uče ruski jezik te nagrađeni učenici koji su sudjelovali na natječaju prezentacija. Naime, Gospodarska škola Čakovec i Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj s ciljem poticanja interesa za učenje ruskog jezika, upoznavanja s ruskom baštinom i kulturom te razvijanja multikulturalnosti, raspisali su u ožujku natječaj za izbor najbolje prezentacije na hrvatskom jeziku na temu Rusija. Na natječaj su se mogli javiti svi srednjoškolci s područja RH.

Na natječaj su pristigle 22 prezentacije, a prema ocjeni žirija (Tatjane Mikolaj, prof. ruskog jezika i kulture,Zdenke Višnjić-Špes, dipl. polit. i dipl. bibl., Irine Ilijaš, dipl. bibl., Ratka Čučeka, mag. psych.i Svjetlane Borković, dipl. . uč.) najboljom je proglašena prezentacija Marija Peića iz Zagreba koji je svoju prezentaciju tom prigodom predstavio publici.