Đakovo.Državna ergela. Međunarodni Festival Puta svile

15. lipnja 2019.


Festival Puta Svile održat će se u Osječko-baranjskoj županiji u terminu od 14.-16. lipnja 2019. godine. Realizacija Festivala odvijat će se na tri destinacije: Osijek, Đakovo i Beli Manastir. Đakovački dio festivala održati će se 15. lipnja 2019. godine u Državnoj ergeli Đakovo s početkom u 18:00 sati. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan, a svoje mjesto osigurajte preuzimanjem ulaznice u Državnoj ergeli Đakovo.
Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Kada smo počeli razmišljati o ovom festivalu, najprije smo se sjetili svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvu čudo su predstavljali ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je put svile već svuda oko vas! Papar u juhi, klinčići u kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo… čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice, koji su rezultat te povezanosti koju je između Europe, Bliskog Istoka i Azije stvorio put svile.
Naš festival je stoga koncipiran na način da predstavi sve te divne kulture, kroz programe izvođača iz 8 zemalja Azije i Bliskog Istoka, ali i da isto tako predstavi našu lokalnu kulturu i baštinu, našu regiju kao dio te velike svjetske priče.http://www.tzdjakovo.eu/index.php/hr/aktualno/novosti/item/620-festival-puta-svile-14-16-6-2019?fbclid=IwAR3bXrbUGHcoWP_k5O8LxcLlYlAjZT0lK1FS_m9I_Rvmk3trCdWgtmjJFTQhttps://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak/put-svile-u-osjecko-baranjskoj-zupaniji/200781/?fbclid=IwAR3YC7_xI0RjlPezT2Adni-ERosDxqYnJmAZa1c6D0jm8Xjb4EdvQ26IP0Q