9. smotra stvaralaštva djece i mladeži 2022.

5. ožujka 2022.

КОНКУРС ЮНЫХ ЧТЕЦОВ ЖИВАЯ КЛАССИКА
5. ožujka Hotel Panorama Prelog

5. ožujka u Konferencijskoj dvorani hotela „Panorama“ u Prelogu udruga Kalinka održala je 9. Smotru stvaralaštva djece i mladeži „Ruska riječ“. Prema već ustaljenoj tradiciji, uoči divnog proljetnog praznika – Međunarodnog dana žena, na regionalnoj pozornici Međunarodnog natjecanja mladih čitatelja “Živa klasika” – 2022. natjecala se 25 djece iz sjeverozapadnoj Hrvatske. Školarci sa sjeverozapada Hrvatske natjecali su se u sposobnosti recitiranja proze ruskih književnika na ruskom jeziku. Unatoč uzbuđenju, svi su natjecatelji pokazali vrlo visoku razinu recitiranja – sve izvedbe odlikovale su se ozbiljnom pripremom, promišljenim radom s tekstom, prodorom u emocionalni sadržaj odabranog djela. Bilo je lijepo vidjeti poznata lica učenika koji su značajno povisili nivo recitacije tijekom svog sudjelovanja u natjecanju, kao i debitante koji su se ozbiljno proglasili dostojnim rivalima u budućim natjecanjima. Djeca nadahnutih lica, cvijeće, divne mentori, divne majke učinile su od ovog dana nezaboravan praznik proljeća, ženskog šarma i ljepote ruskog jezika! Hvala svima na velikom užitku iz ruske književnosti, izvanrednoj toplini i duševnosti našeg književnog praznika! Željeli bi napomenuti da se praznik održao zahvaljujući ogromnoj pomoći Društva ruskih sunarodnjaka u Međimurju “Kalinka” i predstavnika ruske nacionalne manjine u Međimurju Jezernik Svetlane, koji su na sebe preuzeli sve teška organizacijska pitanja i pružili prekrasne poklone svim sudionicima natjecanja. Hvala svim mentorima koji su pripremili djecu za nastup, kao i svim članovima žirija za visoko profesionalno suđenje.

Pobjednici su:
Ivano Lukačević – 116 bodova
Kristina Posavec – 116 bodova
Taisa Helena TomašećИвано Лукачевич и Кристина Посавец (116 баллов), Таиса Хелена Томашич (115 баллов), Элизабета Српак (114 баллов).:

Druga faza natjecanja ( na državnoj razini)se održala u Zagrebu u prostorijama osnovne škole
Jabukovac.
Finalni tur natjecanja se održao online. Veliku čast sudjelovati na Svjetskom prvenstvu iz čitanja na ruskom jeziku i predstaviti Hrvatsku imali su Kristina Posavec i Tatisa Helena Tomašić.

Pobjednici i nagrade

Sudionici Smotre stvaralaštva djece i mladeži Ruska riječ

Voditelj, mentori i žiri Smotre stvaralaštva djece i mladeži „Ruska riječ“ 2022.