8.Smotra stvaralaštva djece i mladeži ”Ruska riječ”

3. ožujka 2018.


U najvećem dječjem literarnom projektu – međunarodnom natjecanju mladih čitatelja “Živa klasika” ove godine je sudjelovalo više od 10 milijuna djece iz 85 regija Rusije i 84 države. Kada je projekt bio tek u svojim počecima, njegovim sudionicima mogli su postati samo učenici šestih razreda. Sada su se dobne granice proširile: djeca u dobi od 9 do 17 godina mogu sudjelovati nekoliko godina za redom, usavršavajući svoje sposobnosti. Promijenio se i način ocjenjivanja stranih natjecatelja: osmišljene su kategorije za djecu kojima je ruski jezik materinski, za djecu-bilingve i  za djecu koja uče ruski jezik kao strani.
Povijest nastupa međimurskih školaraca na natjecanju “Živa klasika” počinje još od 2013. godine. Svake godine iskusnost učenika je sve veća i publika, koja se tradicionalno okupila na početku ožujka u holu Druge osnovne škole Čakovec, zaista je uživala slušajući izvedbe suvremenih ruskih pisaca: Viktora Dragunskog, Irine Pivovarove, Valentine Oseeve i drugih. Svi u
enici veoma su se odgovorno i pažljivo pripremili kako bi odlično nastupili. Osim izražajnog čitanja, što je bio glavni kriterij, učenici su se pokazali veoma artističnima i koristili mimiku i geste kako bi pokušali i odglumiti nešto. Kristina Posavec iz OŠ Prelog još jedanput je dokazala svima da je odlična u recitiranju i ponovila svoj uspjeh, ponovno postavši finalisticom regionalne, a kasnije i nacionalne etape u kategoriji bilingva. Njezina recitacija novele V. Berestova “Iskreno gusjenično” izazvalo je burni pljesak publike. Drugo mjesto u kategoriji bilingva osvojio je Sebastijan Drvoderić (Gospodarska škola Čakovec) s humoreskom B. Laskina “Pošiljka”. Odlično je pročitala priču I. Pivovarove “O mojoj prijateljici i nešto o meni” Monika Kos iz OŠ Prelog koja je osvojila treće mjesto. Apsolutnim iznenađenjem ovog natjecanja postali su nastupi učenika iz kategorije “ruski kao strani jezik”: Alan Patačko (Gospodarska škola Čakovec) s pričom “Kapitulacija” E. Poljanskog i Nikola Srpak (Osnovna škola Prelog) s pričom “Pitanja naopačke” D. Rodari.
Svi pobjednici dobili su diplome i poklone, nakon čega su svi sudionici i gosti bili pozvani na već tradicionalnu pizza-party. Ukusna pizza i domaće pecivo brižnih mama dopunili su atmosferu prvih proljetnih dana  jer su nastupi djece bili najbolji poklon majkama za Međunarodni dan žena!