7.Smotra stvaralaštva djece i mladeži ”Ruska riječ”

5. ožujka 2017.

2017. godine nacionalne finale 7. Međunarodnog natjecanja mladih čitaoca “Živa klasika” u Hrvatskoj bile su održane već četvrti put. Ovo je najbrojniji dječji literarni projekt u kojem je već sudjelovalo više od 10 milijuna djece iz 84 države. Svake godine interes u Hrvatskoj sve više raste o čemu svjedoči sve aktivnije sudjelovanje ne samo djece iz miješanih hrvatsko-ruskih brakova, ali i mladih Hrvata. Prošle godine sudjelovao je samo jedan mladi Hrvat bez ruskih rodbinskih veza, a ove godine već četiri mlada Hrvata koji uče ruski kao strani jezik sudjelovali su u natjecanju i, iako zasad nisu postali pobjednicima, njihov interes prema učenju ruskog sigurno će biti uspješan i nagrađen.
Prema već ustaljenoj tradiciji polufinale održale su se netom prije Međunarodnog ženskog dana. Svi sudionici su se ozbiljno pripremali: odabrali su svoje najdraže ulomke iz književnih djela, vježbali izgovor, učili napamet odabrane tekstove. U ovom radu s velikim zadovoljstvom djeci su pomagali ne samo njihovi roditelji, nego i drugi članovi udruge Kalinka: bili su organizirane radionice i individualni satovi za djecu gdje su se uvježbavali intonacije i glumačke vještine.
Te ozbiljne pripreme pokazale su se djelotvornima: mnogi sudionici nastupili su izvrsno. Svi nastupi bili su podijeljeni u tri skupine s obzirom na uzrast, nakon svake skupine sudionici natjecanja i gledatelji sa zanimanjem su rješavali literarni kviz. Ove su godine organizatori nacionalne etape natjecanja za sve sudionike pripremili utješne nagrade. Nakon proglašenja pobjednika natjecanje je bilo završeno tradicionalnom čajankom s pizzama, kolačima i ruskim poslasticama.
Od osamnaest sudionika nacionalnih finala ove godine žiri nacionalne etape natjecanja odabrali su tri pobjednika: pobjednika 2014. i 2016. godine Borisa Vražića s novelom Mihaila Zošćenka “Glumac”, jednog od pobjednika 2015. godine Sebastijana Drvoderića s filozofskom pripovijetkom Eldara Ahadova “Pogledati u dušu” i “otkriće” ovogodišnjeg natjecanja malu Kristinu Posavec koja je vrlo impresivno pročitala ulomak iz knjige Irine Pivovarovoj “Vjeran pas Uran”. Naši pobjednici nastavit će se natjecati u međunarodnim finalama “Žive klasike” u međunarodnom dječjem centru “Artek” u petom mjesecu. Poželimo svima sreću i odlično predstavljanje Hrvatske u okviru međunarodnog natjecanja.Autor Irina Ilijash.