15 godina zajedno

21. studenoga 2022.

Projekt Dani kulture “MNOGONACIONALNA RUSIJA” održala je Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “KALINKA” od 28.10.-30.10.2022. u Hrvatskoj, u gradu Čakovcu i bio je namijenjen širokoj publici sudionika i posjetitelja. Projekt je realiziran uz potporu Zaklade Gorčakov, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, uprava grada Čakovca i grada Preloga, te Međimurske županije i Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj. Glavni ciljevi projekta bili su: njegovanje brižnog odnosa prema kulturnoj baštini i razvijanje motivacije kod djece i mladih, kod sunarodnjaka i lokalnog stanovništva za proučavanje povijesti, kulture i tradicije naroda koji nastanjuju višenacionalnu Rusiju; pomoć u promicanju programa na području međunarodne kulturne razmjene između Hrvatske i Rusije i promicanje stvaranja povoljnog imidža o Rusiji i javnog mišljenja u inozemstvu; i provedba projekta kroz međunarodnu suradnju nevladinih organizacija.

29. listopada u Centru za kulturu Čakovec održan je projekt “Mnogonacionalna Rusija” koji je okupio ruske sunarodnjake iz raznih krajeva Hrvatske. Uoči Dana narodnog jedinstva u Rusiji i u čast 15. obljetnice najveće rusko govorne Udruge u zemlji “KALINKA”, pripremljen je koncertni program i tečajevi.

Glavni događaj projekta bilo je obilježavanje 15. obljetnice Udruge ruskog govornog područja u Međimurju ”Kalinka”, koja je poveznica u komunikaciji sunarodnjaka i lokalnog stanovništva ove i drugih regija Hrvatske.

Udruga ruskog govornog područjan u Međimurju “Kalinka” osnovano je 24. rujna 2007. godine. Trenutno je “Kalinka” najveća Udruga ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Broj članova Udruge broji više od 100 ljudi. Uglavnom, to su ruskojezični sunarodnjaci, Hrvati i svi kojima je blizak ruski jezik i ruska kultura. Glavni ciljevi udruge “Kalinka” su očuvanje nacionalnog identiteta, popularizacija ruskog jezika i kulture, prezentacija običaja i tradicije mnogonacionalne Rusije. Svake godine već 11 godina zaredom udruga “Kalinka” održava Dan ruske kulture “Ruska kuhinja na međimurskom stolu”, ali ove obljetničke godine Dani ruske kulture bili su posvećeni temi mnogonacionalne Rusije.

Uvidjevši važnost i relevantnost ciljeva i zadataka postavljenih projektom, njegova realizacija započela je kreativnim susretima s umjetnicima i obrtnicima. Prvi majstorski tečaj bio je posvećen slikanju u gželskom stilu, a održala ga je slikarica, voditeljica likovnog studija u Zagrebu, Larisa Kralj. Prvo je prikazan dokumentarni film o povijesti pojave gžela, a zatim su svi prisutni pokušali nacrtati Žar pticu. Zahvaljujući detaljnim objašnjenjima o miješanju boja, držanju kista u ruci, određenom pritisku i smjeru poteza, svima su ispali prekrasni crteži.

Drugi majstorski tečaj nastavio je temu i upoznao sudionike s stilom hohloma. S ovim stilom tradicionalnog ruskog slikarstva sve nazočne upoznala je slikarica-arhitektica, voditeljica umjetničkog studija u Čakovcu, Svetlana Tomašić. Prije početka prikazan je film o tehnici slikanja hohloma. Razumljivim jezikom i konstruktivnom gradnjom crteža objasnila je kako nastaje slika sa svim dodatnim detaljima. Djeca i odrasli su crtali i oslikavali tanjure.

Treći majstorski tečaj bio je posvećen umjetnosti izrade perli. Voditeljica tečajeva Svetlana Bilota nazočnima je govorila o izložbi narodne umjetnosti koja je donesena iz grada Pule. Predstavila je majstorice Sokolovu Tatjanu, Sleznovu Olgu, Krivičić Marinu i Semičastnovu Elizavetu, koje su održale majstorski tečaj izrade perli. Polaznici su se upoznali s materijalima, tehnikama i tehnikama izrade perlica narukvice. Jedna od polaznica je čak uspjela isplesti ogrlicu.

Odličan pokazatelj interesa i važnosti održanih majstorskih tečajeva je da mnogi nisu htjeli ni otići na predviđene pauze za kavu kako bi završili posao pod vodstvom majstora.
Nakon ručka i kratkog odmora započeo je glavni dio manifestacije.
Članovi ansambla ”Kalinka” su sve nazočne dočekali su po ruskom običaju, s kruhom i soli. Javnosti je predstavljena izložba „Sajam majstora“ dopremljena iz grada Pule. Na izložbi su predstavljene kokošniki iz različitih regija Rusije, kao i njihove stilizirane verzije, bižuterija i drugi predmeti izrađeni rukama sunarodnjakinja.

Posjetitelji su mogli isprobati neke od eksponata i slikati se sa sudionicima koncerta odjeveni u narodne nošnje.

Svečanosti otvaranja Dana kulture “Mnogonacionalna Rusija” i događanjima u sklopu projekta nazočio je veliki broj predstavnika lokalnih vlasti, ravnatelja škola i kreativnih udruga, članova hrvatskih društava i društava nacionalnih manjina Hrvatske, Slovenije. te djelatnici raznih medija.
Kulturno-umjetnički program započeo je projekcijom filma o nastanku i radu ansambla “Kalinka”. Potom se prisutnima pozdravnim govorom obratila Tatjana Mikolaj, predsjednica udruge “Kalinka”.

 
 

Program koncerta:

5. Revija narodnih nošnji mnogonacionalne Rusije majstorice – modne kreatorice Elene Dumančić, Osijek, Hrvatska
Naša sunarodnjakinja, dizajnerica Elena Dumančić iz Osijeka predstavila je kolekciju nošnji naroda Rusije. Svaki nastup publika je popratila ovacijama.

6. Publika je s oduševljenjem pozdravila nastupe virtuoznih glazbenika iz grada Celja (Slovenija) – Alekseja Ermakova (balalajka) i Ermakove (harmonika).

Gradonačelnica grada Čakovca, Ljerka Cividini, obratila se publici i sudionicima događaja pozdravnim govorom.

Posebno je važan i značajan bio govor veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj Andreja Aleksejeviča Nesterenko.

Vrhunac programa bio je nastup ansambla „Kalinka“ koji je predstavio ruske narodne pjesme na dva jezika (hrvatskom i ruskom). Uz zborsku pratnju nastupili su tenor Andrej Galitski (Slovenija) i solistica ansambla “Kalinka” Laura Čurin, te pozvani hrvatski kreativni tim KUD Žiškovec, društvo s kojim udruga “Kalinka” ostvaruje zajedničke projekte i aktivno sudjeluje u njihovim događajima.

Na kraju programa članovima udruge “Kalinka” dodijeljene su diplome i priznanja za nesebičan rad i podršku.
Tijekom cijelog trajanja projekta obavljeno je profesionalno video i foto snimanje. Snimke će biti spojene u mali prezentacijski film za kasniju upotrebu u obrazovnom procesu škola ruskog jezika i za arhivu udruge “Kalinka”.

Provedba projekta još jednom je istaknula njegovu stvarnu misiju – podržati javnu (narodnu) diplomaciju u popularizaciji slike o Rusiji i oduprijeti se pokušajima njezina iskrivljavanja u aktualnoj međunarodnoj političkoj situaciji. Projekt je postao najbolja platforma za predstavljanje Rusije kao mnogonacionalne zemlje koja pažljivo čuva specifičnosti kulture i tradicije svojih naroda. Svi održani događaji stvorili su povoljnu atmosferu komunikacije s državnim i javnim institucijama kako bi se dobila potpora za buduće inicijative usmjerene na jačanje pozitivnog imidža Rusije. S vremenom će se projekt razviti u događaj velikih razmjera, uključiti i članove drugih ruskih udruga u Hrvatskoj radi bliže suradnje.

Informacijska podrška događanja:

 1. https://www.facebook.com/udruga.kalinka
 2. Regionalna televizija (sjeverozapadna regija), Varaždin:
  Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” proslavila svoj 15. rođendan
  http://www.vtv.hr/vijesti/item/12268-udruga-ruskog-govornog-podrucja-u-medimurju-kalinka-proslavila-svoj-15-rodenda
 3.  Prvi program opće hrvatske televizije HRT1 Multinacionalni magazin “Prizma”
  Prizma 05.11.2022 – Kalinka
 4. Web stranica Uprave grada Preloga
  https://www.prelog.hr/gradonacelnik-kolarek-priredio-prijem-za-clanice-udruge-kalinka/a7540
 5.  Regionalni tjednik “List Međimurje”

 6. Naša službena web stranica: https://www.kalinka.hr
 7. Regionalni portal
  https://sjever.hr/2022/11/01/udruga-kalinka-proslavila-15-godina-svog-rada-gradonacelnik-kolarek-priredio-prijem-za-njihove-clanice/
 8. Web stranica Centra za kulturu Čakovec
  https://czk-cakovec.hr/svecani-koncert-udruge-ruskog-govornog-podrucja-kalinka-15-godina-zajedno-subota-29-10-2022-u-18-00-sati-dvorana-centra-za-kulturu-cakovec/
 9. Kultura KURS Croatia
  https://www.facebook.com/groups/812682532895370
 10. KURS Croatia
  https://www.facebook.com/CroatiaKS
 11. Proslava 15 godina udruge Kalinka Čakovec
  https://www.youtube.com/watch?v=ecpLTcs0I2Y