O nama

Rusko govorno društvo iz Međimurja “Kalinka” osnovano je 24. rujna 2007. Trenutno je “Kalinka” najveće društvo ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Broj članova Udruge je preko 100 ljudi. To su uglavnom sunarodnjaci koji govore ruski, Hrvati i svi koji su bliski ruskom jeziku i ruskoj kulturi. Glavni ciljevi društva Kalinka su očuvanje nacionalnog identiteta, popularizacija ruskog jezika i kulture i predstavljanje običaja i tradicije multinacionalne Rusije. Aktivnost “Kalinke” često se nazivaju mostom koji povezuje dvije kulture: kulturu Rusije i kulturu Hrvatske. Glavna karika Udruge je ansambl “Kalinka”. Brojne blistave izvedbe s raznolikim repertoarom donijele su ansamblu široku popularnost ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama. Iskrene i vesele melodije, kazališne scene, plesni pokreti, prekrasni solisti, živi zvuci glazbenih instrumenata dio su koncertnih programa ansambla “Kalinka”.

Sudjelovanjem na raznim festivalima državnog i međunarodnog karaktera, večerima nacionalnih manjina, Ansambl je svojevrsna potsjetnica ruske kulture. Ponos Udruge “Kalinka” dječja je i vokalna skupina “Malinka”. Udruga “Kalinka” pokrenula je organizaciju podučavanja ruskog jezika i kulture za djecu u općem obrazovanju i srednjim školama. Oko 100 učenika u regiji uči predmet “Ruski jezik i kultura”. Udruga “Kalinka” inicijator je otvaranja Odjela za književnost na ruskom jeziku u Gradskoj knjižnici Čakovec. Sekcija likovne i dekorativno – primijenjene umjetnosti raduje svojim uspjesima već nekoliko godina, dječji radovi su prepoznati na međunarodnim i državnim natjecanjima. Svake godine, već 12 godina zaredom, Udruga “Kalinka” održava Dan ruske kulture „Ruska kuhinja na međimurskum stolu“. Udruga “Kalinka” koordinator je Međunarodnog natjecanja mladih čitatelja “Živi klasici” Zajedno s Udrugom mladih ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj, Udruga “Kalinka” priprema i izvodi novogodišnju priredbu za djecu s Djedom Božićnjakom i njegovom unukom, Snjeguročkom i blagdan Maslenica. Sudjelovanje u svim događajima koje održava KSORS.

Aktivnost “Kalinke” izvještava se u medijima i u programima Hrvatske televizije. Kroz razne kulturne i obrazovne događaje, tematske i glazbene večeri, kreativne radionice, kroz sudjelovanje na festivalima, koncertima, izložbama narodnih zanata i likovnih umjetnosti, kroz prezentacije ruske kuhinje, običaja i tradicije, članovi Udruge demonstriraju rusku kulturu i stječu priliku da budu uključeni u njihove povijesnu domovinu i sačuvaju svoj identitet. Ogroman rad i predanost svih članova Kalinke, koji su u sve ulovili djelić duše, široka je javnost visoko cijenila, obilježivši ih brojnim zahvalama i priznanjima.Predsjednica Udruge Tatjana Mikolaj za promicanje ruskog jezika i kulture nagrađena je visokim vladinim nagradama Ruske Federacije “Počasni sunarodnjak” i počasnom značkom Rossotrudničestva “Za prijateljstvo i suradnju”.